Sunday, February 6, 2011

exam 8/2 n how i stdy..

pejam celik pejam celik... wah.. 
da 2nd year da aku bljr kt unisel..
HoHOo.. kejap nye waktu ni... 
ke aku je x gune  dgn sebaik baik nye..
sebagai pelajar yang mengambil 
diploma in engineering elektrikal..
wa.. rupe2 nye.. diploma ni relax juga ye.. hoho..
bagi aku la.. sbb time matrik la.. tension gile..
dlm kelas pun byk tdo je.. 
So untuk cover kn nye.. 
mlm2 amik masa skit dpan buku phm kn.. hehe..
So kira kalu tertido pun dalm kelas xde la kena marah sgt dgn sensei kn...
nk taw cam ne aku study?

1. dapat kna tdur yg sempurna..
tdo yg sempurna ni x semestinye kna tdo 8 jam.. tp misal nye kamu dah set
ari ni saya tdo kul 12 bgn kul 6:30..
dari situ hari2 yg len kna ikut juga.. 
ni supaya ape yg kita bljr tu dah di susun dgn rapi di dalam pale.. 
so x yah la kna bljr byk kali.. ape gune nye bljr then dalam satu ari terlupa.. 
2. Set masa tok stdy
aku da set masa aku stdy tok cuti ni pagi2... n malam2..
pagi=8~13
malam=9~12
ok la.. ia membantu otak ko supaya dia da ready..
maksud nye.. sedia aktif masa stdy tu..
tp satu la.. ability utk fokus kita dlam 15 minit je.. 
so.. stiap 15 minit tu.. cuba la tenung kat luar jap..
minum air jap ke.. kjap je.. then sambung balik..
ni supaya otak tu x bosan buat satu benda je..


1 comment:

hanaani said...

ahaa petua berguna
leh amek ni
bole kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...