Thursday, May 6, 2010

tips mudah tok hakidashihou? hehe





ni la haz nak cite..
ai.. ok la kan.. dari x de pape info tok budak JAD nk bca.. 

ok.. cara haz same je eh.. cam buat tenkai dulu.. straight aje..
kita amik la soklan yg paling pjg tu kan.. haz dapat buat dalam 3 barisan je ye.. 


x caye? ni bukti nye.. 


nk taw cam ne haz buat?

step 1

cari dalam matrix tu mana ada satu... bese kita start dari gyou 1st dari kiri la eh.. klau x de satu.. ada la kan..
no 1 tu.. kita buat dia sebagai penanda ya...


step 2

bila dah set mana satu yang korg dah pilih tu.. korang kosong kn gyou tu cam haz buat ni.. haz buat cam ni..
sume gyou yang len tolak gyou dengan 1 yg kita tanda td.. 
tu yg penting.. tgk bawah ni.. sume tolak ngn gyou 3..



step 3

ulang balik step 1 gyou yg ke dua.. nasib baik ada satu ni.. hehe.. tp igt.. hati2 eh.. tgk yg biru tu..
tu x leh guna.. sbb ape?kalu amik point tu nnt rei lain... ade negatif satu balik.. ha.. tu la trick dia..
nampak x hijau tu? kita guna tu la.. time ni la kita nak same ngan satu.. kita kena darab ngn -1.. so kita amik la gyou atas tu nye 1..



ulang step 2 ye untuk gyou second.. kosong sokmo...


step 4


tgk retsu 3 ni.. ha satu x de? ssh kn.. ngn gune cara yg haz gune ni kena ade satu kn?

so kita ade kan la satu tu.. jeng2.. tapi chuii eh..
dah ade 2 gyou kita dah tukar ke satu kosong... yang hijau tu eh..




so kita kna cari gyou len lak.. ade 2 gyou kita leh jadi kan dia satu.. haz amik gyou last? yang merah ok? jom jadi kan dia satu.. hehe.. x nak pening kta susun eh.. yang mana dah..

dah dapat dah eh yg satu tu..









step 5

kita ulang step 2 eh tok gyou 3 ni.. jadi la cam ni..

step 6

korang jangan takut la kalu dapat angka besar2 ni.. dah tinggal satu row je ni.. yang leh kita fix kn..
retsu 3 eh.. sbb x de satu kosong lagi kt tmpat nye.. ps.. nasib baik la 2 angka ni same.. kan sng idop.. gyou 3 darab la 1/67.. hati2.. tgk tu gyou 4.. mane leh bahagi 1/-20... satu tu nnt jadi ape? sian dia jd pecahan nnt..
dah gune je satu tu..



step 7

dah taw kan ape haz nak kata? ulang balik step 2.. kosong2.. sng idop.. ssun je la pas2..



tadda... jawapan.. sudah di sedia kan..




amacam? best x.. ai.. tima kasih la lawat blog haz eh.. mata atarashi idea wo.. ishouni sharing hehe..

1 comment:

nadiahzakaria said...

wahh terer2..ajar la math pasni,sensei! hehe.. ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...