Thursday, November 29, 2012

Kelas pagi khamis ku

Di Jepun ada rules yg x bertulis dan apabila dilanggar seorang pengajar boleh disaman dan buang keja.

Oleh itu, ckg yg presentationnya tidak mantap semasa mengajar pun menjadi takut untuk tegur pelajar.

Bagi pengajar yg mempunyai cara presentation yg mantap lebih menampakkan garangnya.

Jadi orang Jepun pun respect orang yg ada ilmu. Cuma ilmu sains ini cukup ke bagi mereka? Moga2 mereka mendapat hidayah.

Thursday, November 15, 2012

Ketika Kuiz

Ini semua terjadi apabila aku duduk barisan di belakang.
Ntah kenapa ntah, tergerak hati aku untuk duduk di barisan belakang.
Mungkin hati itu ingin beritahu, orang Jepun bukan hebat sangat pun.
Kerana satu yang tidak disangkakan akan berlaku peniruan ketika kuiz.
Oho.. aku sebagai orang yang duduk barisan depan memang tidak mengetahui prihal budak2
kat belakang meniru.
Selama ini aku pelik juga macam mana lah orang Jepun ni hafal jawapan panjang2 ni.
Mungkin sebab mereka hebat bahasa Jepun, boleh lah buat.
Tapi hakikatnya meniru.
Biasanya tanya kawan-kawan ini faham saja ayat itu, mungkin kerana terbiasa meniru,
walaupun mengetahui, tidak mempunyai keyakinan pada ayat sendiri.
Oleh itu, markah kuiz bukan penunjuk dia hebat atau tidak. 
Itu saja yang boleh aku kongsi setakat ini. 

Tuesday, October 2, 2012

global jinzai - sem 2 bermula

dengan ini, global jinzai bermula.

bertemakan Pbl, kami semua harus berganding bahu dengan DAIKIN. Mencari kelemahan, dan beritahu apa improvement yang boleh dibuat.

DAIKIN memberi tema servis, perubahan global, dan design. di bawah area itu kami harus memberi presentation untuk komen benda2 ini.

kami hanya berkerja untuk DAIKIN tanpa bayaran. Hanya untuk mendapat pengalaman memberi solution or idea dlm membaiki kekurangan.

Sebagai budak universiti, kami tidak pernah membeli hawa dingin dengan duit sendiri, macam mana nak tahu.. huhu~

global jinzai - sotsugyo sem 1

setelah memberi presentation mengunakan contoh teksi, kami telah menceritakan tentang mahal nye harga teksi jepun.

Dari teksi jepun la kita dapat rasa kan hospitality. Sebab keluar je airport orang pertama jumpa ialah teksi.

Jikalau orang yg berkeluarga diberi discount teksi dan kereta api.discount teksi ialah benda yang paling gembira.

kesusahan yang di alami di dalam kereta api dapat disenangi mengunakan kereta. barang tidak perlu tarik.

mengunakan idea ini, kami menceritakan dengan mengurang kan harga teksi di Jepun, hospitality akan ternampak. :)

Thursday, July 26, 2012

global jinzai - jadual

ini la dia jadual program ini.

betol! benda ini bukan sekejap tapi untuk 1 tahun.

global jinzai- hasil interview


Tiba-tiba email masuk ke dalam Iphone.
Aku memang tidak menyangka benda baik atau buruk, sebab biasanya email masuk dari Counter Drive (kelab ping pong).

Translate from Japan,
Tahniah anda diterima masuk program global jinzai. sila datang pada waktu ini2.

Eh? Mock interview ke apa? buat tanpa kesungguhan pun dapat je masuk.. zz..

Asal dapat kawan, perbincangan banyak.

ps:- program ini senpai tidak pernha join. Aku la orang pertama. -_-
Nak tanya siapa? hoho

Wednesday, July 25, 2012

global jinzai- interview

hari itu penuh berdebar. yela mana tak nya, bertanyakan tentang benda yang kita x tahu. Apa la aku nak goreng nanti. adoi~

tapi aku berani kan diri juga. pergi ke kaunter lapur diri yang saya telah tiba dan bersiap untuk di interview.

dalam hati, "mengarut je apa aku buat ni.."

pada saat itu aku terfikir juga, "interview ini macam interview kerja ke? hmm.."
"setakat nak masuk program bina insan je" hoho~

Apabila tiba masa, en Hazarul sila ikut saya.
"Gulp" ini nampak macam serius ni.
Masuk2 bilik itu, aku dengan lupa nak beri selamat sejahtera terus senyum dan tunggu dia beri tempat duduk.

Dia pun terus bertanya," Hazarul ye?" aku pun "hait" saja lah.
"Sila duduk."

semasa waktu itu aku da berfikir ini parah ni. interview betol ni.

interview=A
aku=H

A= Kenapa kamu ingin masuk ke dalam program ini?

H= Untuk belajar cara jepun bekerja, hospitaliti yang ditunjuk oleh Jepun~

... ngarut2 sampai satu soalan...

A= Kamu boleh tulis jepun ke tidak?
H= Boleh..
A= Kenapa kamu tulis pendek je sebab2 hendak memasuki program ini.
Cuba kamu tengok kawan2 yg lain.
8 baris saya bagi, 8 baris mereka tulis.
Kamu tulis 1-2 baris je.
B= Sebenarnya saya baru tahu program ini semalam. Apabila tahu program ini tarikh akhir hari ini, saya terus bergegas. bla2..
A= Maksudnya kamu tidak cukup masa ye?
B= Ya. (masa ini la terasa, tiada harapan la masuk program ini)

dan beberapa soalan kami bersurai...

keluar je, habis la, aku sudah buruk kan nama malaysia ke.. aduh~


global jinzai

mula2 aku x tahu pun ape ni global jonzai yousei.
tapi semasa berada di ritsumeikan, cikgu telah memberi message untuk masuk ke program ni.

aku pun try je la kan. uish ada interview tu. siap kena hantar borang sebab hendak masuk ke situ. aku memang blur2 la gak kan.

aku pun trus menulis beberapa patah perkataan. dalam hati cakap, ala x dapat pun tak pe kan. aku tanye orang yg jaga tu pun.

aku:biasanya interview ini tanya apa?
kaunter: hmm.. tak pasti la, nanti kamu tanya la cikgu.

oh global jinzai ni sebenarnya progrm membina orang yang berkemampuan global. aku pun x tahu time tu.

tup2 aku diberi dua hari. :)
baca je la pamflet di bagi tu.
tak tanye cikgu pun xpe.

Monday, March 12, 2012

Mimpi mimpi

Aku bermimpi.
Suasana sejuk je time tu. Masa yg sesuai untuk tgk tv sambil guling2.

Tapi tiba2, mak aku masuk rumah dan mengAtakan "amer mak berkenan dgn org sebelAh tu".

Aku pun cakap," ala ma.. Amer belum abis bljr lagi la".

"Eh Nama dia pun sedap"ujar mak ku lagi.

"nanti da balik dari jepun sng",celah adik ku pula.

"apa yg sng nye.. Klu bleh bawa jpun x pe juga.. Ehm.. Nama dia sedap? Habis tu nama Muhammad Hazarul Azmeer x sdap ke?" sindir diri ku..

Bunyi strum gitar.. Greng.. Aku terbgn.. Mimpi rupenye
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Wednesday, February 22, 2012

Terfikir seketika

Tatkala aku ingin memasuki tandas terlantas difikiran sejenak. Ini semua berpunca kepada ayat yg tlah dikatakan pada ku.
"Hazarul terima kasih bawa ktorg g Giant"..
Aku terfikir time dia cakap cam ni.. Patut ke aku terima penghargaan ini?
Kereta tu pun kreta ayah. Maksud nye kalau ayah x bagi kereta x dpat la pergi GIANT.
So maksud nye ayah ke yg patut dapat penghargaan ini?
Dan terfikir lagi. Kereta ini CHARADE yang buat. Kalau CHARADE x buat kereta ni x dapat la ayah nak beli kereta ini dan x dpt la nk pergi GIANT.
So maksudnye CHARADE ke patu menerima penghargaan ini?
Pape nk cerita la, kalau Allah x beri pengetahuan buat kereta CHARADE, memang x dpt la merasa nek kereta pergi GIANT.

Kesimpulan nye nak cakap, apa-apa pun dalam dunia ini, kena berterima kasih dari allah kerana semua ini datangnya daripada Allah.

Terfikir seketika

Tatkala aku ingin memasuki tandas terlantas difikiran sejenak. Ini semua berpunca kepada ayat yg tlah dikatakan pada ku.
"Hazarul terima kasih bawa ktorg g Giant"..
Aku terfikir time dia cakap cam ni.. Patut ke aku terima penghargaan ini?
Kereta tu pun kreta ayah. Maksud nye kalau ayah x bagi kereta x dpat la pergi GIANT.
So maksud nye ayah ke yg patut dapat penghargaan ini?
Dan terfikir lagi. Kereta ini CHARADE yang buat. Kalau CHARADE x buat kereta ni x dapat la ayah nak beli kereta ini dan x dpt la nk pergi GIANT.
So maksudnye CHARADE ke patu menerima penghargaan ini?
Pape nk cerita la, kalau Allah x beri pengetahuan buat kereta CHARADE, memang x dpt la merasa nek kereta pergi GIANT.

Kesimpulan nye nak cakap, apa-apa pun dalam dunia ini, kena berterima kasih dari allah kerana semua ini datangnya daripada Allah.
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, February 20, 2012

Tribute to you

Kali ini " aku" bukanlah aku yg sebenarnya."aku" menulis ini utk aku yg sebenar.even bat i-hong ni da boshi2 kiechau kamo."aku" adalah org yg ske pky i-hong ni so aku xlame lagi akn tgalkn i-hong ni n bli android baru.samsung notes of course.bitch please.im so grateful n happy to have used u i-hong..so this is one of my appreciation to aku yg sebenar dan i-hong nye..good luck in ritsu n do see me when u come to tokyo..>>>>nyailagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...