Friday, April 23, 2010

kereta api paling laju

Sekarang ni haz nak tunjuk eh kereta api yang laju2 ni.. 
dari China sampai lah ke France.. 

CRH


CRH2 dari China. Di ubahsuai dari E2-1000 Series Shinkansen.


THSR



Ni train dari Taiwan. Taiwan High Speed Rail. Haz cek kelajuannya mencecah 335.5km/h
laju ga wo.. Tgk2 dorg dah set up benda2 ni tahun 2007. Hebat..

KTX


Ni train dari Korea pula.Korea Train eXpress. Ia tercipta berdasarkan French TGV system. Tapi benda ni, 
Haz usha laju gak.. Leh Mencecah 352.4km/h.. huish.. tapi time bawa penumpang 300km/h.. bahaye2.. hehe


Shinkasen


Ha.. ni la shinkasen dari jpun. yang penting design wo.. style.. kita sendri nak ada satu pun ssh.
dorg dah buat macam2 dah.. ai ai.. 


TGV



Ha.. ni la yang haz tunggu2 nak cita tu.. ni paling mantap n laju skali la..train à grande vitesse (TGV)
Kereta api ni datang dari France. kelajuan mencecah 574.8km/h.. ai jom la nek ramai2.. jom2.. hehe..
bawa penumpang pun laju gak benda ni.. masuk world record wo..


Tapi  cita pasal laju2 je.. Belum tgk yang ni..
Hebat gak ar.. masuk world record gak ni..






\

Indian Railway.. Paling busy and paling besar kt dunia. Menghantar 18juta penumpang.. bapak ar..
tgk ni...



dan lagi.. leh masuk lagi tu...





Sampai x nampak dah pemandu keta api tu...
ni la org kata.. keta api bersalut manusia.. hehehe.. 
aa.. tu je la utk rini.. komen2.. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...